Вплив конструктивних та експлуатаційних факторів на властивості шин легкового автомобіля - Виставний, Денис Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об'єкт дослідження. Процес зміни технічного стану шин та коліс автомобіля в умовах експлуатації та процес відновлення технічного стану шин на станціях технічного обслуговування. Мета дослідження – підвищення надійності шин та коліс автомобіля в умовах експлуатації за рахунок своєчасного їх діагностування, технічного обслуговування та ремонту зі застосуванням технічних та технологічних засобів. Методи дослідження: побудова та дослідження математичних та імітаційних моделей з використанням комп’ютерних програм. Методами математичного та імітаційного моделювання досліджуються фактори, що впливають на взаємодію колеса з поверхнею дороги. За результатами моделювання одержано графічні залежності зміни властивостей шини від умов експлуатації. Зазначається, що підвищити надійність шин можна за рахунок своєчасного діагностування, технічного обслуговування та ремонту на спеціалізованій ділянці на станції технічного обслуговування. Проведено аналіз технологічного обладнання та технології ремонту шин. Розроблено заходи з охорони праці на виробництві та техніко-економічна оцінка.
Keywords: шини; колеса; автомобіль; ходова частина; обладнання; математичне моделювання; технологія; дільниця