Дослідження роботи механізму підіймання-опускання основного робочого відвала автогрейдера - Жолтіков, Артем Русланович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – механізм підйому-опускання грейдерного відвалу автогрейдерів. Мета роботи – Підвищення ефективності роботи автогрейдера середнього класу за допомогою дослідження навантаженості механізму робочого обладнання. Предмет дослідження – механізм робочого обладнання автогрейдера. Методи дослідження: вивчення та аналіз літературних джерел. Використання тривимірного моделювання та розрахункових методик. Ринок будівельної та дорожньої техніки динамічно розвивається, орієнтуючись на збільшення потужності, швидкісних характеристик та ефективності роботи машин. При цьому відбувається поступове зниження матеріаломісткості техніки завдяки застосуванню сучасних технологій і широкого спектра змінного робочого обладнання. Однак із зростанням технічних характеристик збільшуються також механічні навантаження та динамічні впливи на робочі органи автогрейдерів. Це може призводити до нерівномірного розподілу навантаження, що впливає на ефективність їх експлуатації. У зв’язку з цим підвищення надійності конструкції, оптимізація її роботи та зниження витрат на експлуатацію залишаються основними завданнями для виробників техніки.
Keywords: автогрейдер; робоче обладнання; механізм підвіски робочого обладнання; гідроциліндр; комп’ютерне моделювання