Удосконалення методу підвищення екологічної безпеки транспортних засобів - Кизима, Віталій Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Мета дослідження - удосконалення методу оцінювання і способів підвищення екологічної безпеки транспортних засобів за критеріями ефективності паливовикористання та рівня забруднення. Об’єкт дослідження є «система транспортний засіб», рівень екологічної безпеки якої визначається ефективністю паливовикористання і рівнем забруднення середовища. Методи дослідження: аналітичний огляд і узагальнення отриманих результатів. У дипломній роботі розглянуто актуальність проблеми підвищення екологічної безпеки транспортних засобів. На базі системного підходу показано послідовність удосконалення методу підвищення екологічної безпеки транспортних засобів. Визначено критерії екологічної безпеки на різних етапах розрахункової оцінки роботи транспортних засобів. На розрахункових моделях досліджено ефективність способів підвищення екологічної безпеки транспортних засобів. Виконано оцінку екологічної безпеки транспортних засобів з енергетичними установками для роботи на бензині і природному газі.
Keywords: АЛЬТЕРНАТИВНА ЕНЕРГІЯ; ТРАНСПОРТНИЙ ЗАСІБ; АВТОМОБІЛЬ; ЕНЕРГЕТИЧНА УСТАНОВКА; ЕКОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА; ЕКОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ; ВИКИДИ ЗАБРУДНЮЮЧИХ РЕЧОВИН