Розробка режимів швидкісного рекристалізаційного відпалу стрічкових заготовок із холоднокатаних сталей - Кравченко, Микита Дмитрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломній роботі виконується дослідження процесу процеси швидкісного рекристалізаційного відпалу та холоднокатаних тонколистових сталей 50, У8. 60С2. Мета роботи – підвищення технологічної пластичності при збереженні міцності холоднокатаних тонколистових сталей 08 кп та забезпечення Завданням даної роботи є відпрацювання оптимальних параметрів нагріву, видержки та умов охолодження для швидкісного рекристалізаційного відпалу тонких стрічкових заготовок для запобігання природного старіння і отримання властивостей, що відповідають вимогам споживача. Методи дослідження – металографічний аналіз, електронна мікроскопія, визначення твердості, випробування механічних властивостей. Експериментально досліджено та визначено оптимальні температурно-тимчасові параметри знеміцнювальної швидкісної термічної обробки холоднокатаного тонколистового прокату сталей 50, 60С2 та У8А. Одержані механічні характеристики відпалених холоднокатаних сталей зі ступенем обтискання ~ 60% задовольняють нормативні вимоги ДСТУ 2834-94 для сталі 50, та ГОСТ 2283-79 для сталей У8А і 60С2. Даний спосіб рекристалізаційного відпалу може бути використаний для підвищення технологічної пластичності готових заготовок з метою зменшення браку при виготовленні виробів способами пластичного деформування.
Keywords: холоднокатаний прокат; сталі 50, у8, 60с2; рекристалізаційний відпал; швидкісний нагрів; мікроструктура; пластичність