Дослідження ефективності плазмохімічного методу очищення повітря в салоні транспортного засобу - Бажинов, Олексій Васильович; Кравцов, Михайло Миколайович; Таран, Григорій Віталійович; Кудін, Дмитро Вікторович; Гаєк, Євген Анатолійович; Bazhynov, Olexiy; Kravtsov, Mikhail; Taran, Grigory; Kudin, Dmytro; Haiek, Yevhen (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Дослідження підтвердили можливість використання низькотемпературної плазми без бар’єрного газового розряду для очищення повітря в салоні транспортного засобу від домішок токсичних вуглеводнів. Виявлено, що використання плазмохімічного методу очищення повітря з використанням низькотемпературної плазми без бар’єрного газового розряду дозволяє досягнути 100 % (досягається рівень нижче похибки вимірювання) окиснення токсичних домішок вуглеводнів у повітрі до нетоксичних оксидів. Встановлено, що альдегіди є проміжними продуктами окиснення етанолу та метанолу, а потім відповідні кислоти, а кінцевими продуктом є оксид вуглецю та вода. Встановлено, що концентрація кінцевих продуктів зменшується, а концентрація проміжних підвищує рівень потужності, який вкладено у розряд, що зростає.
Plasmochemical air cleaning system in vehicle cabin
Keywords: транспортний засіб; озон; газовий розряд; концентрація; домішки; alternative sources of electricity; road panels; smart roads; road marking; energy-saving technologies; 629.341; 10.30977/BUL.2219-5548.2022.98.0.144