Удосконалення методики діагностування тягово-гальмівних властивостей автомобіля на роликовому стенді - Джугань, Максим Вадимович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – процес взаємодії автомобіля з роликовим стендом. Мета дослідження – удосконалення методів діагностування технічного стану автомобілів на роликових стендах. Методи дослідження. У роботі використані теоретичні методи математичного моделювання, рішення і аналізу рівнянь механіки. Експериментальні методи дослідження включали натурні випробування автомобіля на роликовому стенді і лабораторні експерименти за визначенням моментів інерції коліс. На базі аналізу вимог ДСТУ 3649:2010 обґрунтовані нормативні значення параметрів загального діагностування на роликовому стенді тягових та гальмівних властивостей автомобіля SKODA FABIA. Показано, що найкращий спосіб якісно продіагностувати автомобіль – це перевірка на комбінованому швидкісному інерційно-силовому стенді, який дозволяє перевіряти гальма інерційним методом, а силовий агрегат – силовим, інерційним або інерційно-силовим методом. Виконана оцінка параметрів стійкості та керованості АТЗ в стендових умовах. Основні параметри стійкості і керованості АТЗ, такі як зміна курсового кута, характеристики підрулення і легкості управління, наявність зон нечутливості і запізнювання рульового керування, однозначно пов'язані з такими показниками, як бічна сила в зоні контакту керованих коліс з дорожньою поверхнею, зусилля на рульовому колесі і вільний хід рульового колеса. Оцінку цих параметрів в деякій мірі можна шляхом проведення стендових випробувань АТЗ на динамічних повноопорних роликових стендах. Виконане експериментальне визначення опорів обертанню коліс та роликів стенда, а також моменти інерції коліс з шинами 165/70R14. Момент інерції коліс з шинами різних фірм та у різних стадіях зношування (від нової шини до навареної) варіює в межах від 0,54 до 0,7, середнє значення 0,62 кг м2.
Keywords: діагностування; легковий автомобіль; параметр; норматив тягової сили; гальмівна сила; уповільнення; роликовий стенд