Нормативні засади державного регулювання розвитку автомобільного транспорту - Шевченко, І. Ю.; Лапоног, Д. В.; Shevchenko, I. Yu.; Laponoh, D. V. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Мета: дослідження нормативних засад державного регулювання розвитку автомобільного транспорту в Україні. Методика дослідження: метод аналізу та синтезу, системний підхід, метод узагальнення, метод порівняння, критичний аналіз. Результати: досліджено нормативні засади державного регулювання розвитку автомобільного транспорту в Україні. Здійснено огляд трансформації нормативно-правової бази державного регулювання розвитку автомобільного транспорту в Україні після укладення Угоди між Україною та Європейським Союзом про вантажні перевезення автомобільним транспортом. Зазначено на нагальній необхідності термінового представлення до розгляду у другому читанні Верховною Радою України з подальшим прийняттям проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання ринку послуг автомобільного транспорту в Україні з метою приведення їх у відповідність з актами Європейського Союзу», проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження електронних квитків на автомобільному та міському електричному транспорті». Наукова новизна: надано рекомендації щодо вдосконалення нормативних засад державного регулювання розвитку автомобільного транспорту в Україні, в тому числі щодо введення до Закону України «По автомобільний транспорт» розділу, положення якого будуть визначати та регламентувати особливості роботи автомобільного транспорту під час дії воєнного стану в України, або ж прийняття окремого нормативноправового акту, який буде закріплювати правила реалізації новітніх функцій вітчизняних підприємств автомобільного транспорту. Практична значущість: вдосконалення нормативних засад державного регулювання розвитку автомобільного транспорту в Україні сприятиме підвищенню ефективності діяльності вітчизняних автотранспортних підприємств та наближенню до вимог господарського та транспортного законодавства Європейського Союзу.
Normative foundations of the state regulation of the development of road transport
Keywords: автомобільний транспорт; нормативно-правовий акт; державне регулювання; Європейський Союз; road transport; legal act; state regulation; European Union; 346.7; 10.30977/PPB.2226-8820.2023.31.151