Сучасні проблеми та перспективи управління фінансовою стійкістю підприємства - Головко, О. Г.; Ковальов, О. Є.; Губарев, О. О. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
Післякризовий період в економіці України створює для підприємств нові, більш конкурентні умови господарювання. До цих умов треба пристосовуватись, адаптувати усі системи підприємства, перетворити їх так, щоб суб’єкт господарювання ефективно функціонував і розвивався. Фінансова стійкість – це комплексне поняття, яке перебуває під впливом різних фінансовоекономічних процесів. Визначення межі фінансової стійкості підприємств має істотне практичне значення і належить до найважливіших економічних проблем в умовах переходу до ринку, тому що, недостатня стійкість суб’єктів господарювання в Україні багато в чому є причиною неплатежів, обсяг яких постійно зростає. Стаття присвячена рішенню актуальній проблемі – аналізу та пошуку напрямків підвищення ефективності системи управління фінансовою стійкістю підприємства. Об’єктом дослідження є фінансова стійкість підприємства, предметом дослідження – теоретико-методичні підходи до оцінки фінансової стійкості підприємства. Метою статті є аналіз підходів до визначення сутності та оцінки 49 фінансової стійкості підприємства, а також розробка рекомендацій для покращення фінансового стану ТОВ «Нью Системс АМ». Для досягнення мети вирішено основні задачі: вивчено теоретичні основи фінансової стійкості та методичні підходи її аналізу; визначено заходи з вдосконалення управління фінансовою стійкістю підприємства. Методи дослідження - системний підхід, методи економічного та фінансового аналізу, методи порівняння. Основні результати дослідження: визначено теоретико-суттєву характеристику фінансової стійкості підприємства; запропоновано нове визначення поняття фінансової стійкості підприємства; проаналізовано методи оцінки фінансової стійкості підприємства; проведено аналіз фінансової стійкості ТОВ «Нью Системс АМ»; запропоновано шляхи підвищення фінансової стійкості ТОВ «Нью Системс АМ».
Keywords: підприємство; фінансова стійкість; фінансовий аналіз; показники фінансової стійкості; тривимірний показник; 657.3