Вплив помилок проєктування, будівництва й експлуатації на несну здатність пішохідного мосту - Бережна, К. В.; Краснов, С. М.; Berezhna, Katerina; Krasnov, Sergey (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У статті розглянуто вплив помилок, що виникають на етапах проєктування, будівництва й експлуатації, на несну здатність підвісного пішохідного мосту. Дослідження проведено на прикладі реального мосту в місті Харків. Основними виявленими проблемами стали такі: корозія елементів, пошкодження дерев’яного настилу, відхилення конструкцій від проєктних осей, неякісне виконання зварних з’єднань, а також порушення геометрії опор. Здійснено розрахунок скінчено-елементної моделі мосту за допомогою програмного комплексу ЛІРА-САПР, що дозволило виявити критичні перевищення допустимих зусиль. Результати підтверджують, що значна частина елементів не відповідає вимогам міцності та стійкості. Зокрема несна здатність головних балок, дерев’яного настилу, з’єднань підвісок і тросів нижче за нормативні значення.
The Impact of Design, Construction, and Operation Errors on the Load-Bearing Capacity of a Pedestrian Bridge
Keywords: пішохідний міст; несна здатність; помилки проєктування; дефекти конструкції; технічний стан; ЛІРА-САПР; pedestrian bridge; load-bearing capacity; design errors; structural defects; technical condition; LIRA-SAPR; 624.21; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.109.0.61