Оптимізація режимів і умов роботи для підвищення експлуатаційних характеристик колісних землерийно-транспортних машин - Ківшар, Андрій Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – взаємодія пневматичної шини з поверхнею що не деформується. Мета роботи – підвищення ефективності колісних землерийно-транспортних машин шляхом оптимізації режимів і умов їх роботи. Метод дослідження – розрахунок тягових показників одноосного колісного рушія. У роботі розроблено віртуальну модель колеса автогрейдера і проведено дослідження його деформації під дією зовнішнього навантаження. Результати дослідження співставленні з натурними експериментами проведеними на лабораторному стенді. Обґрунтовані розрахункові схеми взаємодії колеса з ґрунтом, виведені рівняння, що характеризують цей процес. Крім того у роботі розроблена математична модель, що описує процес деформації колеса, і вплив діаметра колеса на тягові властивості машини. Наукова робота містить наступні основні частини: аналіз стану питання і завдання дослідження, теоретичні дослідження тягових показників автогрейдера, створення 3D моделі і розрахунок на її основі. У роботі самостійно розроблено і виготовлено 3D модель і проведений розрахунок методом кінцевих елементів.
Keywords: автогрейдер; колесо; зчепленя; пляма коньакту; 3d-модель; тягове зусилля