Проектування навантажувача з кліщовим захоплювачем - Койляк, Олександр Іванович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Метою даної кваліфікаційної роботи є модернізація навантажувача моделі 4045М з метою підвищення його функціональності та ефективності під час роботи з довгомірними вантажами, зокрема в процесах їх навантаження та розвантаження. Основне завдання модернізації полягає в спрощенні технологічного процесу та зменшенні фізичного навантаження на обслуговуючий персонал. Окрім конструктивної частини, в роботі розроблено раціональну технологічну схему перевантаження довгомірів з критих залізничних вагонів, що забезпечує безпечне та ефективне виконання операцій в обмежених умовах простору. Також проведено техніко-економічне обґрунтування запропонованих змін, включаючи оцінку економічної доцільності модернізації, окупності витрат та прогнозований рівень річної продуктивності машини. Окрему увагу приділено питанням охорони праці: проаналізовано потенційні ризики під час експлуатації модернізованого обладнання, розроблено заходи щодо їх усунення або мінімізації, а також розглянуто дії в умовах надзвичайних ситуацій для забезпечення безпеки персоналу.
Keywords: 4045м; захват; навісне обладнання; надзвичайна ситуація; техніко-економічні розрахунки