Удосконалення організації дорожнього руху на перехресті просп. Героїв Харкова – Гімназійна наб. – вул. Чигирина в м. Харків - Шустаков, Олексій Леонідович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – дорожній рух на перехресті просп. Героїв Харкова – Гімназійна наб. – вул. Чигирина. Предмет дослідження – вплив організації дорожнього руху на безпеку руху і величину затримки транспортних засобів. Мета роботи – пошук та впровадження заходів з підвищення ефективності організації дорожнього руху на перехресті просп. Героїв Харкова – Гімназійна наб. – вул. Чигирина. Метод дослідження – аналітичний. В роботі проведено порівняльний аналіз схем організації дорожнього руху на перехресті просп. Героїв Харкова – Гімназійна наб. – вул. Чигирина. Отримані результати – запропоновані заходи для підвищення якості організації дорожнього руху на перехресті, а саме: впровадження світлофорного регулювання на перехресті. Після введення світлофорного регулювання знизилась кількість конфліктних точок, і перехрестя з небезпечного перейшло у розряд безпечного. Серед запропонованих варіантів реорганізації, незважаючи на те, що ступінь небезпечності в обох варіантах низький, варіант з двофазним режимом регулювання є більш переважний по величинам середньої затримки, довжини заторів та швидкості на перехресті. Капітальні витрати на реорганізацію дорожнього руху для двох варіантів однакові, та складають 575 914,50 грн. Заходи по удосконаленню перехрестя можливо використовувати на практиці при реорганізації нерегульованого перехрестя для підвищення ефективності організації дорожнього руху.
Keywords: організація дорожнього руху; перехрестя; світлофорне регулювання; транспортні потоки; затримки транспортних засобів