Технічне обґрунтування оптимального підходу до ремонту та реконструкції мостів з огляду на життєвий цикл - Мінюкова, А. Д.; Minyukova, Anna Dmytrivna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У статті подано технічне обґрунтування вибору оптимального підходу до ремонту, реконструкції або нового будівництва мостових споруд, зважаючи на їх життєвий цикл. Проаналізовано сучасний стан мостів в Україні, виявлено основні проблеми, пов’язані з їх фізичним і моральним зносом. Досліджено підхід до оцінювання життєвих витрат (LCC) та його вплив на прийняття рішень щодо ремонту або заміни мостів. Визначено основні фактори, що впливають на довговічність та експлуатаційну надійність мостових споруд. Наведено порівняння економічної доцільності різних варіантів реконструкції та запропоновано рекомендації для ефективного управління інфраструктурними об’єктами.
Technical Justification for the Optimal Approach to Bridge Repair, Reconstruction, and New Con- struction Considering the Life Cycle
Keywords: життєвий цикл мосту; ремонт мостів; реконструкція; довговічність; життєві витрати (LCC); bridge life cycle; bridge repair; reconstruction; durability; life cycle cost (LCC); 624.21; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.108.0.252