Аналіз провадження інвестиційних проєктів економічного і соціального розвитку Харківської області - Кулик, Д. Є.; Kulyk, D. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета: аналіз впровадження інвестиційних проєктів в межах реалізації Програм соціального та економічного розвитку Харківського регіону, визначення їх місця в системі регіонального розвитку та виокремлення напрямів покращення планування та реалізації інвестиційних проєктів відновлення та розвитку територій. Методика: методи аналізу та синтезу, порівняння, системний підхід, узагальнення та класифікації, графічний метод. Результати: Розглянуто нормативно-правові акти на підставі яких формуються Регіональні стратегії розвитку, розробляються Програми регіонального розвитку, які реалізуються через проєкти регіонального розвитку. Визначено фактори, за яких проєктний підхід в контексті регіонального розвитку здатен забезпечити позитивні соціально-економічні зрушення. Наведено структуру фінансування інвестиційних проєктів регіонального розвитку. Розглянуто характеристику впровадження інвестиційних проєктів розвитку Харківського регіону за 6 галузями, а саме: охорона здоров’я, житлово-комунальне господарство, культура і туризм, освіта, фізична культура, соціальне забезпечення. Дані таблиці свідчать, що в період з 2021 по 2024 роки, кількість проєктів знизилась у 4,7 разів. Відповідно до зміни кількості проєктів, зменшено обсяги загального фінансування проєктів приблизно у 2,4 рази. Виокремлено фактори, що спричинили рецесію в сфері планування та реалізації інвестиційних проєктів регіонального розвитку у 2021-2024 рр.. Наведено послідовність та взаємозв’язок структурних елементів системи регіонального розвитку, серед яких важливе значення мають інвестиційні проєкти регіонального розвитку. Запропоновано можливі напрями покращення планування та реалізації інвестиційних проєктів відновлення та розвитку Харківського регіону, серед яких: співробітництво центральних та місцевих органів влади, за участі зацікавлених сторін; створення зон ведення бізнесу і стимулювання кластерних ініціатив податковими та адміністративними послабленнями за рахунок обласного бюджету; укладання угод міжрегіонального науково-технічного, ресурсного та культурного партнерства між обласними адміністраціями з метою вирішення соціально-економічних проблем, які є спільним інтересом регіонів. Наукова новизна: полягає у пошуку та розробці нових підходів до планування та реалізації інвестиційних проєктів регіонального відновлення та розвитку територій, враховуючи сучасні виклики. Практична значущість: визначення місця інвестиційних проєктів в системі регіонального розвитку дозволяє забезпечити ефективний взаємозв’язок елементів системи, який демонструє рух стратегічних цілей до практичної реалізації та зворотній зв’язок, що передбачає оцінку результатів інвестиційних проєктів.
Аnalysis of the implementation of investment projects of economic and social development programmes in the Кharkiv region
Keywords: регіональний розвиток; програми розвитку; інвестиційні проєкти; проєктний підхід; regional development; development programs; investment projects; project approach; 330.322:005.8:005.52]:332.1(477.54); https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2025.34.30