Дослідження впливу підрулюючої задньої осі на керованість транспортних засобів категорії М1 - Слюсар, Володимир Михайлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – підрулююча задня вісь транспортних засобів категорії М1. Мета роботи – дослідження системи підрулювання задньої осі транспортного засобу категорії М1. Методи дослідження – емпіричні та теоретичні. Актуальність вибраної теми обумовлена постійно зростаючою кількістю транспортних засобів, що спричинює ускладнення в маневруванні автомобіля на вузьких ділянках доріг та вулиць. На сьогоднішній день існує запит на покращення керованості транспортних засобів категорії М1, що полегшить водію умови експлуатації транспортного засобу, знизивши його втомлюваність під час керування транспортним засобом. Таким чином потрібно дослідити види рульового керування їх особливості та визначити взаємозв’язок між керованими осями транспортного засобу категорії М1. Розглянуто та проаналізовано різни варіації рульових приводів та елементи їх керування для транспортних засобів категорії М1. Досліджено взаємозв’язок та особливості взаємного функціонування керованих осей транспортного засобу категорії М1.
Keywords: керованість; рульве керування; гідропідсилювач керма; електро підсилювач керма; траекторія руху; підрулююча задня вісь