Розробка методики оцінки невизначеності вимірювань в лінійних вимірювальних каналах тиску з пам’яттю - Шевченко, Світлана Олександрівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт роботи – нелінійний інерційний вимірювальний канал тиску. Мета роботи – оцінити невизначеності вимірювань для нелінійного інерційного вимірювального каналу тиску. Оцінка проводиться на основі існуючої моделі Гаммерштейна та методу розв’язання оберненої задачі вимірювань. Практичні задачі, що реалізовані у роботі: - аналіз сучасного стану проблеми; - аналіз базового алгоритму оцінки невизначеності вимірювань; - аналіз моделі Гаммерштейна для опису нелінійної інерційної системи; - аналіз наявного методу оберненої задачі вимірювань для знаходження вхідної реалізації вимірювального каналу тиску; - оцінка невизначеності вимірювань для нелінійного інерційного вимірювального каналу тиску. У роботі запропонована методика оцінки невизначеності вимірювань у нелінійному інерційному (з пам’яттю) вимірювальному каналі тиску, що базується на вирішенні оберненої задачі вимірювань та визначенні реалізацій вхідних дій. У роботі дана оцінка кожному коефіцієнту цих вхідних дій у вигляді математичного очікування та дисперсії та розрахована стандартна невизначеність цих коефіцієнтів.
Keywords: вимірювальна лінія; вимірювальний канал тиску; коефіцієнти нелінійності; модель Гаммерштейна; обернена задача вимірювання; вимірювальна інформаційна система