Обробка результатів інженерно-геодезичних вишукувань та побудова цифрової моделі місцевості на прикладі ділянки автомобільної дороги державного значення М-03 Київ – Харків – Довжанський км 708+400 – км 712+100. - Гахов, Максим Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Об’єкт дослідження ‒ ділянка автомобільної дороги та прилегла до неї місцевість. Мета роботи ‒ отримання точних, повних та достовірних даних про стан місцевості, а також створення на їх основі цифрової моделі ділянки автомобільної дороги державного значення М-03 Київ – Харків – Довжанський км 708+400 – км 712+100. Метод дослідження ‒ зйомка у режимі кінематики методом Stop and Go, аналіз даних польових робіт, дослідження ділянки дороги, використання програмного забезпечення. В ході розробки дипломної роботи виконано: аналіз нормативно-правового забезпечення інженерно геодезичних вишукувань та розглянуто склад інженерно-геодезичних робіт. Проведено аналіз сучасних методів створення цифрових моделей місцевості та програм, які для цього необхідні. Виконано аналіз району вишукувань, в ході якого визначено фізико-географічні характеристики та проведене топографо-геодезичне вивчення ділянки дороги. Під час аналізу технології та порядку виконання польових інженерно-геодезичних вишукувань було визначено положення пунктів державної геодезичної мережі. Також було проведене топографічне знімання. Створення цифрової моделі розпочалося з обробки отриманих даних в програмі КРЕДО ДАТ, після чого результати обробки імпортувались в програму AutoCAD, в якій була створена цифрова модель місцевості та рельєфу.
Keywords: ділянка автомобільної дороги; цифрова модель; вишукування; пункти опорної геодезичної мережі; інженер-геодезист