Стратегічне управління : навчальний посібник з дисципліни : для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня економічних спеціальностей - Криворучко, О. М.; Шинкаренко, В. Г.; Гетьман, О. О. (ФОП Панов А. М., 2024)
Навчальний посібник «Стратегічне управління» присвячений головному аспекту ефективного управління підприємством, а саме, стратегічному управлінню в сучасних умовах, так як сучасне управління — це свідома, цілеспрямована дія на будь-яку економічну та суспільну систему, що забезпечує оптимальне функціонування та розвиток. В навчальному посібнику комплексно охоплено становлення концепції стратегічного управління, сутність стратегічного управління, стратегічний аналіз середовища підприємства, передумови виникнення і розвитку стратегічного управління, посилки, критика, контекст та внесок шкіл стратегічного менеджменту, сутність стратегічної сегментації, особливості класифікації організаційних структур підприємств та їх відповідність стратегічним підходам, шляхи, рушійні сили, умови побудови процесу стратегічного управління, вплив стратегічного управління на життєвий цикл підприємства, функціональні конфлікти як рушійні сили стратегічного розвитку підприємства, створення інновації цінності як показник стратегічного розвитку організації, управління стратегічними змінами, стратегії впровадження технологічних інновацій, управління в умовах стратегічної несподіванки, зв’язок між дивізіоналізаційними та диверсифікаційними процесами в контексті стратегічного управління підприємством, основні положення стратегії розвитку галузі та регіону. Посібник спрямований на ґрунтовне вивчення теоретичних основ та практичних питань, які стосуються формування та реалізації стратегії розвитку підприємств на основі безперервного контролю та оцінки змін, що відбуваються в їх діяльності з метою підтримки здатності до ефективного функціонування в умовах нестабільного зовнішнього середовища, розрахований на надання здобувачам вищої освіти навичок у галузі управління процесом побудови стратегії розвитку підприємства, створення системи ефективного управління підприємством, управління стратегічним потенціалом підприємства, керування процесами оновлення підприємства, створення організаційної структури, ефективного розподілу службових обов’язків, системи контролю, створення інструментів взаємодії, тощо. Посібник дозволяє систематизувати та закріплювати отримані під час вивчення дисципліни знання та набуті навички, здійснювати перевірку якості засвоєного теоретичного та практичного матеріалу. Навчальний посібник «Стратегічне управління» стане важливим інструментом для здобувачів вищої освіти, викладачів, інших зацікавлених осіб, які прагнуть підвищити ефективність діяльності підприємств, забезпечуючи його якісне функціонування на ринку товарів чи послуг
Keywords: стратегічне управління; стратегія; менеджмент; інновація цінності; організаційний дизайн; розвиток