Формування раціональної технології нарахування компенсацій перевізникам у міському громадському транспорті - Ярошенко, Софія Миколаївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Отримані результати: проведено аналіз чинної системи компенсації витрат перевізника у міському громадському транспорті; розглянуто та порівняно сучасні європейські моделі контрактування громадських перевезень, зокрема Net Cost Contracts та Gross Cost Contracts; визначено економічні передумови переходу до ефективнішої моделі компенсації; здійснено розрахунок обсягів компенсації за базовою та запропонованою моделями; обґрунтовано економічний ефект від упровадження ефективнішої моделі компенсації, який становить 21 773 203,7 грн на рік; розраховано показник ефективності, що дорівнює 15,39 %; запропоновано методику оцінки економічної доцільності впровадження нової моделі компенсації.
Keywords: Витрати; громадський транспорт; економічний ефект; ефективність; компенсація; моделі компенсації; мінімізація бюджетних витрат