Стимулюванні сталого розвитку підприємства через програми КСВ - Довгопол, Олексій Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – процеси впровадження програм корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) на підприємстві. Предмет дослідження – методи та механізми стимулювання сталого розвитку підприємства через програми КСВ. Мета роботи – розвиток науково-теоретичних основ впровадження програм корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) як засобу стимулювання сталого розвитку підприємства, а також розробка практичних рекомендацій щодо ефективного використання таких програм для досягнення сталого розвитку. Метод дослідження – теоретичне узагальнення, методи аналізу і синтезу, комплексний та системний підхід, експертний метод, графічний метод, SWOT-аналіз, методи інвестиційного аналізу, SMART-підхід. Теоретична значущість роботи полягає у її спрямуванні на розкриття потенціалу корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) щодо вирішення завдань сталого розвитку підприємства. Практична значущість роботи полягає у можливості застосування її результатів у господарській діяльності українських підприємств, як прагнуть впроваджувати проєкти сталого розвитку, спрямовані на вирішення екологічних та соціально-економічних проблем в країні та регіоні. Результати роботи апробовано на VІІІ Міжвузівській студентській науковій конференції «Тенденції та перспективи розвитку економіки і права ХХІ століття очима молоді», ХНПУ імені Г.С. Сковороди, травень 2024 р.
Keywords: сталий розвиток; концепція; корпоративна соціальна відповідальність; проєкт; підприємство; індикатор; оцінка