Спосіб координованого управління системи двох паралельних доріг з одностороннім зустрічним рухом - Денисенко, Олег Васильович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Спосіб координованого управління системи двох паралельних доріг з одностороннім зустрічним рухом, заснований на скануванні одночасно трьома гостроспрямованими лазерними променями зони кожного перехрестя з точки над його геометричним центром конусним видом розгортки, у результаті чого протягом кожного циклу визначають ключове перехрестя і одночасно за результатами сканування перерізів усередині кожного перегону середню швидкість руху груп транспортних засобів, їх кількість у групі, інтервали руху та смуги часу груп, за якими розраховується графік координації по магістралям. В загальний перелік вимог системи координованого управління двох доріг з одностороннім зустрічним рухом додається умова приблизної рівності довжини примикаючих перегонів, які розташовані між двома магістралями, а час руху по цих перегонах повинен складати час циклу по магістралі або кратний йому, при цьому, якщо одноразово у якомусь циклі регулювання виникає необхідність незначного підвищення часу циклу ключового перехрестя, то підвищення відбувається тільки на ключовому перехресті, а для повного відновлення графіка координації наступний цикл ключового перехрестя починають раніше на відповідний період часу, що компенсується відповідним підвищенням швидкості руху групи на попередньому до перехрестя перегоні, а на наступному за ключовим перехрестям перегоні для цієї групи швидкість відповідно зменшується, причому ця операція одноразової зміни часу циклу аналогічно може відбуватись і на інших перехрестях, якщо час їхнього циклу перевищує значення циклу ключового перехрестя.
Keywords: дорожній рух; система регулювання дорожнього руху