Підходи до розрахування впливу водопропускних споруд із металевих гофрованих конструкцій на статичні та динамічні навантаження - Гаркуша, М. В.; Harkusha, Mykola (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
На сьогодні підходи до розрахування дорожніх водопропускних споруд з металевих гофрованих конструкцій не уніфіковані, кожна країна-виробник металевих гофрованих конс трукцій має свої індивідуальні. У роботі наведено основні підходи до розрахування водопропускних споруд із металевих гофрованих конструкцій на статичні та динамічні навантаження. Здійснено аналіз теорії прогину, теорії стиснених кілець, теорії вигинання. На основі дослі джень визначена необхідність вдосконалення підходів, що використовуються в Україні. У статті розглянуто найпоширеніші підходи до розрахування дорожніх водопропускних споруд США, Канади та Європи та найбільш поширені методи розрахування дорожніх водопропуск них споруд із металевих гофрованих конструкцій для вирішення завдання щодо визначення їхніх переваг та недоліків, що дає можливість проаналізувати та вибрати найбільш правильне рішення щодо розрахування напружено-деформованого стану.
Approaches to calculation of water-permeable structures made of metal corrugated structures for static and dynamic loads
Keywords: вертикальний тиск; горизонтальні переміщення; горизонтальний тиск; доро жні водопропускні споруди; навантаження; напружено-деформований стан; vertical pressure; horizontal movements; horizontal pressure; culverts; load; stress-strain state; 625.7/8; 10.30977/BUL.2219-5548.2024.105.0.80