Сучасні тенденції розвитку зовнішньоторговельної діяльності України та напрямки її удосконалення - Бікулова, Д. У.; Bikulova, Dinara (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
В статті показано, що у теперішній дуже складний час зовнішньоторговельна діяльність є не тільки одним з вирішальних чинників економічного зростання країни, а й все більше перетворюється в один з головних чинників національної безпеки України. Підвищення ефективності зовнішньоторговельної діяльності є актуальною і важливою задачею, особливо у зв’язку з новим позиціюванням України як асоційованого члена ЄС. Метою статті є аналіз сучасних тенденцій розвитку зовнішньоторговельної діяльності України та розробка науково-практичних рекомендацій, спрямованих на її удосконалення в контексті поглиблення євроінтеграційних процесів. Предмет дослідження – напрямки удосконалення зовнішньоторговельної діяльності України в сучасних умовах. У дослідженні використано ряд загальнонаукових і спеціальних методів дослідження процесів і явищ у їх взаємозв’язку і розвитку, а саме: системний підхід, метод аналізу та синтезу, статистичні методи. Проведено аналіз сучасних тенденцій розвитку зовнішньої торгівлі України, розглянуто товарну структуру експорту та імпорту, обґрунтовано їх недосконалість і необхідність докорінної перебудови. Визначено фактори, що обумовлюють низьку ефективність зовнішньоторговельної діяльності України і чинять негативний вплив на зростання національної економіки. Проведені дослідження дозволяють зробити висновок, що дотепер інтеграція економіки України у світовий, зокрема європейський, економічний простір відбувається за сценарієм «сировинного придатку» та експортера дешевої робочої сили. Аналіз зовнішньоекономічної діяльності України дозволив виявити диспропорції, які мали стабільну негативну тенденцію. На основі проведеного аналізу запропоновано науково-практичні рекомендації, спрямовані на удосконалення зовнішньоторговельної діяльності України. Ці рекомендації можуть бути використані при розробці довгострокових державних програм перебудови зовнішньоекономічної діяльності України.
Modern trends in foreign trade activity of Ukraine and directions of its improvement
Keywords: зовнішньоторговельна діяльність; експорт; імпорт; товарна структура; географічна структура; євроінтеграція; foreign trade activity; export; import; commodity structure; geographical structure; European integration; 330.564.2