Рейдерське захоплення підприємства як специфічний різновид угод M&A (злиття та поглинання ) на ринку підприємств паливно-енергетичного комплексу - Горовий, Д. А.; Онісіфорова, В. Ю.; Gorovyi, Dmytro; Onisiforova, Valentyna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
Приєднання України у якості асоційованого члену ЄС прискорює прихід інвесторів на внутрішній ринок. Проте не всі ринки України є інвестиційно привабливими через значний моральний та фізичний знос основних засобів на підприємствах. Тому однією з небагатьох інвестиційно привабливих галузей є паливно-енергетичний комплекс. Адже не зважаючи на певний знос засобів, нестачу оборотних коштів, поклади корисних копалин (особливо у нафтогазовій сфері) та наявні електроенергетичні підприємства є досить перспективними для експорту продукції та послуг. Проте існуючі політичні та економічні умови в Україні диктують власні умови покупки та набуття права власності над такими підприємствами. Адже більшість вітчизняних підприємств (не зважаючи на те, що вони є акціонерними товариствами) так і не вийшли на зовнішні ринки IPO. Тому єдиним шляхом заходу стратегічного інвестора на такі підприємства залишаються угоди «злиття-поглинання» (M&A), які часто в Україні ще називають рейдерським захопленням. Проте залишаються нерозкритими питання можливої тотожності понять «рейдерське захоплення» та «злиття-поглинання» (M&A). Метою статті є визначення ролі і місця поняття «рейдерське захоплення» в існуючій класифікації складових угод «злиття й поглинання» та дослідження цих явищ на прикладі такого перспективно- го ринку цих угод, як паливно-енергетичний комплекс (ПЕК) України.
Raider grab of the enterprise as a specific variety of M&A transactions (mergers and acquisitions) on the market of fuel and energy companies
Keywords: рейдер; рейдерство; рейдерське захоплення; злиття; поглинання; M&A; паливно- енергетичний комплекс (ПЕК); raider; raider grab; raider capture; mergers; acquisitions; M&A; fuel and energy complex; 65.012.8:334.024