Розробка портативного козлового крану вантажопідйомністю 0,25 т - Водяницький, Артем Григорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Метою кваліфікаційної роботи є розробка конструкції портативного козлового крану. Кран складається з наступних основних частин: з горизонтальної балки, що підтримується двома вертикальними опорами та коліс. Зміна вильоту стріли відбувається рухом тельфера по стрілі крану. Механізм пересування тельфера з електричним приводом. В процесі виконання кваліфікаційної роботи розраховані основні елементи підіймального механізму електричної талі та обрані частини підйомно-тягового обладнання. Підібрані геометричні параметри горизонтальної балки портативного козлового крана та його вертикальних опор. Значну увагу у роботі присвячено перевірки на міцність металоконструкція крана.
Keywords: портативний козловий кран; механізм підйому; електроталь; заходи з охорони праці