Модернізація мостового спеціального крана вантажопідйомністю 20 т. для обслуговування контейнерних майданчиків річкового порту - Вихованок, Володимир Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – процеси перевантаження великотоннажних контейнерів із застосуванням мостового контейнерного крана в умовах річкового порту. Мета роботи – проектування мостового контейнерного крана вантажопідіймальністю 20 т та обґрунтування його конструктивних, експлуатаційних і техніко-економічних параметрів з метою підвищення продуктивності та ефективності вантажно-розвантажувальних робіт. Метод дослідження – аналітичний, розрахунковий, порівняльний, техніко-економічний. У кваліфікаційній роботі виконано аналіз конструкцій і принципів роботи мостових контейнерних кранів, розглянуто особливості їх застосування на контейнерних майданчиках річкових портів. Обґрунтовано вибір основних параметрів крана, розроблено конструктивні рішення металоконструкції моста, вантажного візка та спредерного пристрою. Виконано розрахунок механізмів підйому та пересування вантажного візка і крана, здійснено вибір канатів, барабанів, редукторів, електродвигунів і гальмівних пристроїв. Проведено перевірку елементів механізмів за умовами міцності, нагрівання та забезпечення необхідного запасу зчеплення ходових коліс з рейками. Розглянуто питання автоматизації та безпеки експлуатації контейнерного крана, наведено опис систем керування і захисту. Виконано техніко-економічні розрахунки, які підтверджують економічну доцільність впровадження проєктованого крана, визначено собівартість перевантаження контейнерів та термін окупності.
Keywords: мостовий контейнерний кран; річковий порт; спредер; вантажопідіймальні механізми; продуктивність; надійність; техніко-економічні показники