Спосіб підвищення роздільної здатності та надійності результатів оцінки товщини шарів дорожніх одягів, які мають слабкий рівень електродинамічного контрасту, за допомогою георадара - Батраков, Дмитро Олегович; Батракова, Анжеліка Геннадіївна; Антюфеєва, Марія Станіславівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Заявлений спосіб належить до неруйнівного контролю поточного стану при будівництві та експлуатації автомобільних доріг. Спосіб підвищення роздільної здатності оцінки товщини шарів дорожніх одягів зі слабким з електродинамічної точки зору контрастом за допомогою застосування даних про стан поляризації відбитих сигналів полягає в тому, що на першому етапі вимірювань передавальну і приймальні антени розмішують над металевим листом на поверхні досліджуваної конструкції спочатку для вимірювання відбитого надширокосмугового імпульсу при похилому падінні і паралельній поляризації, а потім проводять реєстрацію відбитого імпульсу на перпендикулярній поляризації, після цього лист металу забирається з поверхні дорожнього покриття і повторюються вимірювання коефіцієнта відбиття від дорожнього одягу на паралельній і перпендикулярній поляризаціях, після чого отримані дані зберігаються в комп'ютері. Далі проводиться обробка отриманих даних в два етапи. На етапі 1, відповідно до алгоритму калібрування, знаходиться розподіл в часі імпульсу, що падає на конструкцію, що зондується; в результаті в комп'ютері зберігається розподіл в часі нормованих відбитих сигналів на двох ортогональних поляризаціях. На етапі 2 знаходиться вирішення завдання товщинометрії згідно з алгоритмом розв'язання оберненої задачі в області значень поляризаційних параметрів. Завдяки застосуванню георадара для отримання даних щодо коефіцієнтів відбиття імпульсного сигналу від досліджуваної структури на різних поляризаціях в сукупності з алгоритмами вирішення обернених завдань в області поляризаційних параметрів підвищується точність та надійність визначення границь розподілу шарів покриття, які мають слабкий рівень електродинамічного контрасту та їх діелектричної проникності.