Ефективність використання інструментів CRM для продажів товарів та послуг - Гербін, Олександр Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об'єктом дослідження є процес використання інструментів CRM для управління продажами товарів та послуг. Предмет дослідження є теоретико-методичні та практичні підходи до підвищення ефективність використання інструментів CRM для продажів товарів і послуг на прикладі підприємства дистриб’ютора автокомпонентів ТОВ «ОМЕГА-АВТОПОСТАВКА». Мета дослідження полягає у розробці комплексних заходів щодо впровадження та ефективізації використання інструментів CRM для продажів товарів та послуг на прикладі підприємства дистриб’ютора автокомпонентів ТОВ «ОМЕГА-АВТОПОСТАВКА». У процесі дослідження були використані методи: порівняльний економічний аналіз, методи статистичної обробки даних; фундаментальний аналіз фінансового середовища бізнесу; експертного спостереження; порівняння та групування; статистичні методи;, інформаційний метод, стратегічний метод, метод визначення економічної ефективності. У роботі визначені теоретичні аспекти впровадження CRM-систем на підприємстві та систематизована їх класифікація. Сформовано механізм впровадження інструментів CRM-систем в діяльність підприємства. Розроблено алгоритм організації системи продажів товарів та послуг ТОВ «ОМЕГА-АВТОПОСТАВКА» на основі використання інструментів CRM. Практична значимість дослідження полягає в можливості використання отриманих результатів кваліфікаційної роботи для підвищення ефективності використання інструментів CRM, що надасть можливість підприємствам за рахунок збільшення продажів та оптимізації структури управління збільшити свої основні показники фінансового стану та результату діяльності.
Keywords: СRM система; автокомпоненти; ТОВ «ОМЕГА-АВТОПОСТАВКА»; клієнт; продаж; товар; маркетинг