Підвищення ефективності використання тягача Крюківського заводу. Частина 2. Напівпричіпний скрепер - Гуськов, Данило Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – технологічний процес розробки грунта напівпричіпним скрепером. Мета роботи – робочого обладнання напівпричіпного скрепера для розширення сфери використання базового тягача. Метод дослідження – аналітично–графічний. Проведено огляд конструктивних рішень напівпричіпних скреперів ведучих світових виробників та визначені тенденції розвитку скреперів, запропоновано конструкцію скрепера до тягача Крюківського вагонного заводу. Розглянуто процес заповнення ковшу скрепера, запропоновані уточнення в розрахунковій схемі процесу наповнення ковшу. Виконано розрахунок основних параметрів, обрано розрахункові положення та виконано розрахунок навантажень та визначено міцність основних елементів конструкції, проведено розрахунок та вибір елементів гідроприводу керування робочим обладнанням. Розраховано економічний ефект від експлуатації розробленого скрепера. Розроблено заходи з охорони праці при експлуатації скрепера та дій в надзвичайних ситуаціях.
Keywords: скрепер; розрахункові положення; конструкція; міцність; безпека; економічна ефективність