Вдосконалення системи адаптивного круїз-контролю шляхом підвищення швидкості реакції на зміну дорожніх обставин - Товстокорий, Максим Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об'єкт дослідження – процес функціонування системи адаптивного круїз-контролю в умовах змін дорожніх обставин. Мета дослідження – підвищення ефективності системи адаптивного круїз-контролю шляхом вдосконалення алгоритмів передбачуваного управління для забезпечення швидкої та точної реакції на зміну дорожніх умов. Метод дослідження – аналітичний, моделювання. Предмет дослідження – адаптивна модель передбачуваного управління системи круїз-контролю. Темою даної роботи є вдосконалення системи адаптивного круїз-контролю шляхом підвищення швидкості реакції на зміну дорожніх обставин. В роботі проведено аналіз технічних даних системи АКК, будову та принцип роботи. Визначено переваги та недоліки, розглянуто принцип роботи системи АКК з використанням нечіткої логіки та проведено моделювання системи. Проведено моделювання системи АКК з використанням об’єднання даних від датчиків. Розглянута та змодельована система АКК на основі моделі передбачуваного управління, керування рульовою системою. Розроблено вдосконалену вихідну схему моделювання об’єктів та датчиків. Розглянута та змодельована система адаптивного керування моделлю передбачуваного управління. Проаналізовано результати моделювання. Проаналізовані показники економічної ефективності та визначено економічну доцільність розробки. Отримані результати роботи можливо використовувати при проектуванні більш ефективних та безпечних систем керування у автомобілях різних категорій, які оснащуються цією функцією, що може забезпечити розвиток та підвищити довіру до автономних систем керування автомобілем.
Keywords: система АКК; радари; динаміка руху; автоматичне керування; модель передбачуваного управління; керування рульовою системою; система виявлень