Роль малого підприємництва у відновленні економіки України - Ілюха, Ганна Олегівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Кваліфікаційна робота бакалавра: 56 с., 25 табл., 23 джерел. МАЛЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО, ЕКОНОМІЧНЕ ВІДНОВЛЕННЯ, ПІСЛЯВОЄННИЙ ПЕРІОД, ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА, СТІЙКІСТЬ, БАР’ЄРИ, РЕГІОНАЛЬНИЙ РОЗВИТОК. Об’єктом дослідження є мале підприємництво як складова національної економіки України. Метою даної роботи є визначення ролі малого підприємництва у відновленні економіки України та розробка практичних рекомендацій щодо його підтримки в сучасних умовах. Предметом дослідження є механізми функціонування та державної підтримки малого підприємництва в умовах післявоєнного економічного відновлення України. У процесі дослідження були використані такі методи: аналіз і синтез — для розкриття економічної сутності малого підприємництва та його значення у процесі післявоєнного відновлення України; порівняльний аналіз — для оцінки змін у структурі, динаміці та регіональних особливостях розвитку малого бізнесу в Україні; економіко-статистичні методи — для обробки офіційних статистичних даних щодо кількості суб’єктів малого підприємництва, зайнятості, обсягів реалізації продукції тощо; SWOT-аналіз — для ідентифікації внутрішніх ресурсів і обмежень малого бізнесу; графічні та табличні методи — для візуалізації аналітичних результатів і порівняння показників по регіонах; метод узагальнення — для формулювання висновків і практичних рекомендацій щодо вдосконалення державної політики підтримки малого підприємництва. Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що сформульовані в роботі висновки та рекомендації можуть бути використані органами державної влади, місцевого самоврядування та підприємницькими структурами для розробки та реалізації ефективної політики підтримки малого бізнесу в умовах післявоєнного відновлення, зокрема на регіональному рівні.
Keywords: мале підприємництво; економічне відновлення; післявоєнний період; державна підтримка; стійкість; бар’єри; регіональний розвиток