Проблеми реалізації ветеранами війни права на працю в умовах воєнного стану - Кохан, Вероніка Павлівна; Kokhan, Veronika (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2025)
У статті розглядається право на працю ветеранів війни як фундаментальне соціально-економічне право людини в умовах воєнного стану. Проаналізовано нормативно-правові засади його забезпечення в Україні, зокрема Конституцію України, Кодекс законів про працю України, Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Висвітлено особливості реалізації трудових прав ветеранів в умовах воєнних викликів: скорочення робочих місць, проблеми дискримінації, необхідність соціальної та психологічної адаптації. Визначено ключові проблеми застосування правових гарантій і запропоновано напрями вдосконалення державної політики у сфері працевлаштування та соціальної інтеграції ветеранів.
Issues with war veterans exercising their right to work under martial law
Keywords: право на працю; ветерани війни; воєнний стан; трудові гарантії; соціальна адаптація; right to work; war veterans; martial law; labor guarantees; social adaptation; 10.37772/978-617-7806-65-2