Проектування баштового крану КБ-100.3 - Абділазізов, Саіфіддін (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У дипломній роботі розглядається проектування баштового крану КБ-100.3. Проаналізовано конструктивні особливості баштових кранів і умови їх експлуатації. В дипломному проекті були виконані розрахунки механізмів підйому, пересування і повороту крана., а також механізму зміни вильоту стріли. При розрахунку механізму зміни вильоту стріли було проведено модернізацію На підставі цієї модернізації ми заощаджуємо на електроенергії (3.5кВт) і масі (260.5 кг) яку ми можемо пустити на подовження стріли на 2м. За рахунок із заощаджуваної ваги ми продовжуємо стрілу на 2м.Також нове обладнання виходить на багато дешевше ніж на базовому крані. В розділі з економіки проведені розрахунки капітальних і експлуатаційних витрат. Обчислено економічний ефект від впровадження модернізація механізма зміни вильоту стріли. Розроблено заходи з охорони праці і навколишнього середовища.
Keywords: баштовий; кран; стріла; металоємність; підйом; канат