Транспортний засіб категорії L3 для спорту. Розробка зчеплення та аналіз засобів контролю фізіологічного стану і ефективності керування - Сараєва, Світлана Олексіївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи: Розробити транспортний засіб категорії L3 для спорту. Розробити зчеплення та проаналізувати засоби контролю фізіологічного стану та ефективності керування пілота. Об'єкт дослідження: транспортний засіб категорії L3 для спорту. Предмет дослідження: механізм зчеплення та засоби контролю фізіологічного стану та ефективності керування пілота. Основні завдання: - Виконати аналіз основних характеристик транспортних засобів-аналогів - Розробити конструкцію основних елементів механізму зчеплення - Дослідити існуючі засоби контролю за фізіологічним станом та ефективністю керування пілота.
Актуальність обраної тематики полягає в необхідності поєднання технічної ефективності спортивного мотоцикла з адаптивним управлінням, що враховує людський фактор. У сучасному змагальному середовищі цього вимагає як рівень конкуренції, так і вимоги до безпеки. Отже, комплексний підхід, який охоплює як конструкційне вдосконалення зчеплення, так і вивчення та впровадження засобів біометричного моніторингу, дозволяє розглядати транспортний засіб не ізольовано, а як частину взаємодії між технікою та її оператором. Такий підхід відкриває нові можливості в підвищенні ефективності керування та зниженні ризиків, пов'язаних із людським фактором у спорті високих швидкостей.
Keywords: транспортний засіб; мотоцикл; зчеплення; перегони; телеметрія