Отримання аудиторських доказів методом застосування аналітичних процедур - Сурніна, К. С. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2012)
Предметом статті є питання, які пов’язані з методикою отримання аудиторських доказів при виконанні завдань внутрішнього аудиту. Метою статті є визначення та аналіз одного з методів аудиторських доказів - аналітичних процедур. Результати статті: на основі аналізу літературних джерел, сформовані основні методичні підходи до визначення поняття «аналітичні процедури». Аналітичні процедури - це порівняння фактичних даних із даними, які внутрішній аудитор очікує отримати під час перевірки. Основною метою застосування аналітичних процедур слід вважати виявлення наявності або відсутності незвичайних або невірно відображених фактів і результатів господарської діяльності, що визначають області потенційного ризику та потребують особливої уваги аудитора. Аналітичні процедури включають тести на обґрунтованість, аналіз тенденцій, аналіз коефіцієнтів. Проведення аналітичних тестів здійснюється у такому порядку: визначення мети процедури; планування тесту; тестування; аналіз результатів; отримання висновків. Використовуючи результати тестів на відповідність системи внутрішнього контролю, внутрішньому аудитору необхідно визначити, наскільки її функціонування і структура відповідають його попередній оцінці ризику невідповідності внутрішнього контролю. Зроблена оцінка існуючих відхилень може привести аудитора до висновку про те, що визначений розмір ризику невідповідності внутрішнього контролю він повинен переглянути. У таких випадках аудиторові слід поміняти характер, строки і масштаб виконання запланованих процедур аудиту. Аналітичні процедури можуть виконуватися на протязі кожного з етапів аудиту: планування, безпосереднього проведення аудиторської перевірки, завершення аудиту. Згідно з вимогами міжнародних стандартів аудиту аналітичні процедури повинні використовуватися у будь-якій перевірці, що свідчить про їхню важливість. Аналітичні процедури використовуються для одержання аудиторських доказів. Автор аналізує різні методи аналітичних процедур, їх характеристики, необхідність та порядок їх застосування в практичної діяльності внутрішніх аудиторів.
Keywords: метод; аудит; аудиторські докази; аналітичні процедури; диверсифікація; 657.6.001.8