Дослідження систем курсової стійкості транспортних засобів категорії М1 - Гефтер, Олег Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження –система курсової стійкості транспортного засобу категорії М1. Мета роботи – дослідження систем курсової стійкості транспортних засобів категорії М1. Методи дослідження – аналітичні методи досліджень систем курсової стійкості транспортних засобів категорії М1. Система динамічної стабілізації або система курсової стійкості ESP (Electronic Stability Program) — одна з активних систем безпеки сучасного автомобіля, яка дозволяє транспортному засобу зберігати задану водієм траєкторію та перешкоджає заносу автомобіля під час проходження поворотів, а також під час руху у не сприятливих дорожніх умовах. Світові виробники транспортних засобів можуть по різному називати систему курсової стійкості у складі своїх автомобілів, що пов’язано як із деякими конструктивними відмінностями так і з дотриманням права інтелектуальної власності. Система сприяє утриманню автомобіля в рамках заданої водієм траєкторії у всіх режимах руху (гальмування, розгін, рух по прямій, входження в поворот). Вона допомагає контролювати поведінку автомобіля, стежачи за тим, щоб він переміщався відповідно до повороту керма. Результати кваліфікаційної роботи можуть бути використані в навчальному процесі і при проектуванні нових автомобілів.
Keywords: система стабілізації; блок керування; курсова стійкість; траєкторія руху; can шина; режими руху; динамічна стабілізація; швидкість спрацювання