Особливості застосування лазерного 3D-сканування для створення цифрових моделей місцевості - Скубаков, Микола Дмитрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – фасад Харківського національного автомобільно-дорожнього університету. Предмет дослідження – процес застосування лазерного 3D-сканування для створення точних цифрових моделей об’єктів з подальшою обробкою даних. Мета роботи – дослідження особливостей застосування лазерного 3D-сканування для створення цифрових моделей місцевості та реалізація методики збору, обробки й аналізу даних для створення цифрової моделі фасаду Харківського національного автомобільно-дорожнього університету. Методи дослідження – теоретичний аналіз літератури та джерел інформації, експериментальне сканування місцевості та фасаду будівлі університету, методи фільтрації шумів для підвищення якості кінцевих даних. В результаті розробки кваліфікаційної роботи виконано: огляд теоретичних основ створення цифрових моделей місцевості за допомогою лазерного 3D-сканування; огляд основних характеристик та можливостей сканера Trimble TX6; огляд програмного забезпечення для обробки даних лазерного сканування; опис методики проведення лазерного 3D-сканування та її реалізація на прикладі фасаду Харківського національного автомобільно-дорожнього університету; обробка та аналіз результатів сканування
Keywords: лазерний сканер; 3D-моделювання; цифрова модель місцевості; хмара точок; тривимірна візуалізація; обробка даних