Розробка універсального зарядного пристрою акумуляторів - Пліско, Валентин Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Мета роботи – підвищення терміну експлуатації автомобільної акумуляторної батареї за рахунок розробки універсального зарядного пристрою. Об'єкт роботи – процес заряду акумуляторних батарей різних типів. Предмет роботи – побудова універсального зарядного пристрою. Актуальність роботи присвячена питанням забезпечення ефективної тривалої безвідмовної роботи акумуляторної батареї автомобіля за рахунок її легкої та ефективної зарядки. Автомобільна акумуляторна батарея, через зростаючу кількість електронних систем, підлягає підвищеному розряду, а міський режим експлуатації автомобіля з частими запусками і короткими поїздками не дозволяє повністю відновлювати її заряд, що в свою чергу призводить до незворотної втрати ємності. Тому для подовження терміну експлуатації акумуляторної батареї потрібно час від часу підзаряджати її спеціальними зарядними пристроями. Створення універсального зарядного пристрою дозволить використовувати його як спеціалістам в галузі автомобільної електроніки, так і звичайним користувачам, які не мають спеціальних знань та навичок, за принципом "Plug&Play". В роботі проаналізовано типи, параметри, характеристики та особливості функціонування акумуляторних батарей. Розглянуто процеси, що впливають на працездатність акумуляторної батареї, проведено дослідження методів заряду та проаналізовано існуючі зарядні пристрої, визначено їх переваги та недоліки. Запропоновано структурну схему зарядного пристрою акумуляторних батарей, проведено і обґрунтовано вибір її структурних елементів. Проведено часткове моделювання роботи схеми електричної зарядного пристрою.
Keywords: акумуляторна батарея; заряд АКБ; розряд АКБ; зарядний пристрій; інтелектуальний зарядний пристрій АКБ