Особливості реалізації трудового процесу персоналом комерційного підприємства - Деділова, Т. В. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
В роботі отримали розвиток теоретичні основи управління персоналом комерційного підприємства шляхом графічної інтерпретації механізму реалізації трудового процесу в площині «виробництво-оптова торгівля». Використання структурно-логічного підходу та методу теоретичного узагальнення дозволили визначити основні етапи такого механізму (формування цілей, аналіз, забезпечення, реалізація, результат), між якими було встановлено взаємозв’язок та послідовність дій щодо організації та реалізації трудового процесу. На прикладі розробленого механізму встановлено, що трудовий процес протікає у двох взаємопов’язаних площинах (матеріальному та нематеріальному виробництві). Як головну відмінність трудових процесів, що реалізуються торгівельним персоналом (блок «оптова торгівля»), від трудових процесів виробничого персоналу (блок «виробництво») було визначено задоволення потреб споживачів підприємства переважно за рахунок трудових операцій невиробничого характеру. Обґрунтовано, що поєднання структури трудового процесу відбувається опосередковано через організаційне та ресурсне забезпечення праці для працівників виробничої та торгівельної сфери діяльності з відповідними особливостями визначення комерційного підприємства як суб’єкта підприємництва. Розроблений механізм враховує особливості формуванні внутрішнього середовища підприємства у відповідності до факторів зовнішнього середовища шляхом поєднання комерційної та торговельної діяльності при оптимальному ресурсному забезпеченні трудового процесу виробничого та торгівельного персоналу. Реалізація означеного механізму супроводжується практичним впровадженням ефективної організаційної структури, спрямованої на взаємодію підрозділів з матеріально-технічного забезпечення та збуту продукції (робіт, послуг) згідно з виконуваними ними функціями. Результати дослідження можуть бути використані комерційними підприємствами з метою удосконалення процесу управління персоналом.
Keywords: управління; трудовий процес; персонал; комерційна діяльність; підприємство; торгівля; виробництво; 658.8.007