Застосування самоущільнювального бетону для будівництва та відновлення залізобетонних мостів - Бугаєвський, С. О.; Назаренко, І. В.; Buhaievskyi, Serhii; Nazarenko, Iryna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Розглянуто вимоги до складу компонентів самоущільнювальної бетонної суміші та їх вплив на забезпечення заданих експлуатаційних характеристик СУБ. Здійснено аналіз класифікації СУБС. Наведено відмінності самоущільнювальної бетонної суміші від звичайної. Запропоновано спосіб улаштування монолітної залізобетонної плитної прогонової будови полегшеного типу, який дозволяє значно прискорити процес бетонування завдяки укладанню самоущільнювальної бетонної суміші в один етап, а також принципові конструктивні рішення прогонових будов із вкладками-порожниноутворювачами з пінополістиролу. Використання вкладишів дає змогу зменшити витрату бетону та власну вагу прогонової будови до 30–45 %.
Application of self-compacting concrete for the construction and restoration of reinforced concrete bridges
Keywords: самоущільнювальна бетонна суміш; самоущільнювальний бетон; фізикомеханічні властивості; вкладки-порожниноутворювачі; плитні прогонові будови; пінополістирол; монолітний залізобетон; self-compacting concrete mixture; selfcompacting concrete; physical and mechanical properties; void formers; slab span; foamed polystyrene; cast reinforced concrete; 624.27:693.5; 10.30977/BUL.2219-5548.2023.103.0.183