Транспортний засіб категорії N3. Розробка зчеплення та аналіз впливу геометричних розмірів веденого диску на крутний момент - Грачов, Олександр Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – елемент трансмісії, зчеплення транспортного засобу категорії N3. Мета проекту – розробка зчеплення та аналіз впливу геометричних розмірів веденого диску на крутний момент. Метод дослідження – аналітичний з використанням наукових підходів і класичних теорій. Зчеплення — це елемент трансмісії, що з'єднує двигун із всією трансмісією та дає змогу тимчасово роз'єднувати їх під час перемикання передач, гальмування і зупинки. Основа роботи зчеплення — це фрикційна взаємодія дисків, що знаходяться на обох валах і може розглядатися як один з видів фрикційних муфт. Перед автомобільним транспортом поставлені наступні завдання: підвищити ефективність використання автотранспортних засобів, і в першу чергу за рахунок широкого застосування причепів і напівпричепів, скорочення виробничих простоїв, поліпшити структуру автомобільного парку. Результати кваліфікаційної роботи бакалавра можуть бути використані в навчальному процесі і при проектуванні елементів трансмісії для нових автомобілів.
Keywords: витискний підшипник; ведений диск; діафрагмова пружина; фрикційна накладка; зчеплення; характерискика накладок; трансмісія; крутний момент