Електропровідність і механічна міцність мастильної плівки трибосполучання - Венцель, Є. С.; Малащенко, В. А.; Орел, О. В.; Щукін, О. В.; Ventsel, E.; Malaschenko, V.; Оrel, O.; Shchukin, O.; Венцель, Е. С.; Малащенко, В. А.; Орел, А. В.; Щукин, А. В. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Теоретичним шляхом подано й експериментально підтверджено, що дисперсність частинок забруднень, що знаходяться в мастилах, істотно впливає на їх деякі фізичні характеристики. Так, зокрема встановлено, що під час штучного диспергування частки забруднень у мастильному матеріалі, то його електропровідність зростає. Це має призвести до зниження частки електростатичного зношування трибосполучання. Також такі частинки здатні збільшити механічну міцність (поверхневий натяг) мастильних плівок, тобто зробити граничні шари більш міцними, за рахунок чого також можна очікувати зменшення зносшення.
Electrical conductivity and mechanical strength of the oil film of the fusion unit
Электропроводность и механическая проч-ность масляной пленки трибосопряжения
Keywords: електропровідність; механічна міцність; поверхневий натяг; мастильна плівка; частки забруднень; дисперсність; electrical conductivity; mechanical strength; surface tension; lubricating film; dirt particles; dispersity; электропроводность; механическая прочность; поверхностное натяжение; смазочная пленка; частицы загрязнений; дисперсность; 624.132.6; 10.30977/BUL.2219-5548.2020.88.2.111