Вплив мікроструктури на відновлену та невідновлену поверхневу твердість при індентуванні сталі сфероконічним індентором у нано- та мікродіапазонах - Курочка, Ігор Станіславович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломній роботі об’єкт дослідження – процес зміни поверхневої відновленої та невідновленої твердості в залежності від мікроструктури та навантаження на індентор. Метою роботи є встановлення залежності від мікроструктури відновленої та невідновленої поверхневої твердості при вдавлюванні сферо конічного індентора з кутом при вершині 600 в нано- та мікродіапазонах. Задачі дослідження: визначити сутність, принципи та методи дослідження механічних властивостей матеріалів вдавлюванням сферичних інденторів; розглянути використання сучасних приладів для визначення механіч- них властивостей матеріалів в нано- та мікродіапазонах; провести дослідження повзучості, поверхневої відновленої та невідновленої твердості зразків з різною мікроструктурою та при різних навантаженнях; визначити основні тенденції змін поверхневої відновленої та невідновленої твердості зразків від мікроструктури та навантажень; надати рекомендації по реалізації запропонованих заходів на інших підприємствах та навчальних закладах. Предмет дослідження – поверхнева відновлена та невідновлена твердість при вдавлюванні сферо конічного індентора в інструментальні сталі. За результатами досліджень вперше встановлено залежність поверхневої відновленої та невідновленої твердості від мікроструктури та навантаження.
Keywords: невідновлена твердість; відновлена твердість; індентування; нанодіапазон; мікродіапазон