Дослідження процесу модифікування ливарних алюмінієвих сплавів - Калініна, Н. Є.; Носова, Т. В.; Мамчур, С. І.; Цокур, Н. І.; Комаров, М. О.; Kalinina, Natalia Evgrafivna; Nosova, Tetyana Valeriivna; Mamchur, Stella Ihorivna; Tsokur, Natalia Ivanivna; Komarov, Nikita Alexandrovich (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Вивчено вплив модифікування дисперсними композиціями на зеренну структуру та механічні властивості промислових алюмінієвих сплавів. Алюмінієві сплави систем Al-Si, Al-Mg-Sc, Al-Cu-Mn модифікували дисперсним порошком Mg2Si з розміром часток до 200 нм. Розрахована кількість модифікатора для введення у розплав. Вивчено фізико-хімічні властиво-сті дисперсного Mg2Si. Здійснено плавлення сплавів АЛ4С, 1570, 2219, АК9ч у вихідному стані та з оброблянням розплавів Mg2Si. Визначено залежності розміру частинок та кількості мо-дифікатора на механічні властивості сплавів та механізм взаємодії модифікатора з алюмініє-вим розплавом під час кристалізації. Під час промислових експериментів визначено найбільш ефективний розмір часток Mg2Si для підвищення σт сплаву АК9ч зі 115 до 260 МПа у литому стані. Визначено оптимальний вміст Mg2Si (0,10 %) для підвищення σт алюмінієвих сплавів.
Keywords: алюмінієвий сплав; структура; механічні властивості; дисперсний модифікатор; aluminum alloy; structure; mechanical properties; disperse modifier; 669.71; 10.30977/BUL.2219-5548.2021.94.0.55