Дослідження антифрикційних зносостійких Ti-Al-Si-C-N/Mo-Se-C покриттів - Рябуха, Павло Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В кваліфікаційній роботі виконується визначення оптимальних технологічних параметрів осадження нанокомпозиційних покриттів для різних схем розпилення з використанням металевих та композиційних мішеней та вплив цих факторів на механічні та трибологічні властивості покриттів. Також проведено комплекс структурних досліджень з метою визначення елементного та фазового складу, розміру зерен, текстури та морфології покриттів В роботі розглядалися як зносостійкі покриття, що широко застосовуються, так і нові підходи до інженерії твердих покриттів з низьким коефіцієнтом тертя, встановлені механізми самоадаптації до зовнішніх умов у процесі тертя, а також можливості отримання нових типів покриттів з різною структурою. Функціональність таких покриттів ґрунтується на формуванні трибологічного шару відповідного зовнішнім умовам. Було встановлено особливості формування структури багатокомпонентних покриттів на основі системи Ti-Al-Si-C-N/Mo-Se-C залежно від концентрації MoSe2 і C, що виражаються у зміні об'ємного співвідношення фаз, зменшенні розмірів кристалітів твердого розчину (Ti,Al)(C,N) та часткової аморфізації структури, що призводить до значного поліпшення трибологічних властивостей.
Keywords: вакуумні технології; магнетроні покриття; покриття Ti-Al-Si-C-N/Mo-Se-C; наноструктура; мікротвердість; морфологія поверхні; трибологія