СИСТЕМА ПІДКОНТРОЛЬНИХ ПОКАЗНИКІВ ПІДПРИЄМСТВ ДОРОЖНЬОГО ГОСПОДАРСТВА - Догадайло, Я. В.; Dogadaylo, Ya. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
В поданій статті розглядаються існуючі підходи до забезпечення взаємозв’язку бюджетування із процесом реалізації стратегічних цілей підприємства. Основна мета дослідження полягає в обґрунтуванні системи підконтрольних показників для підприємств дорожнього господарства, що дозволить пов’язати бюджетування зі стратегією підприємства шляхом використання її як методичної основи для розробки форматів основних бюджетів. В роботі в основі такої системи запропоновано використовувати систему збалансованих показників за кожною з чотирьох стратегій розвитку. Остання обирається на підставі здійснення на підприємстві SWOT-аналізу. У статті обґрунтовано систему підконтрольних показників підприємств дорожнього господарства на основі збалансованої системи показників, склад якої визначається однією зі стратегій розвитку: «Максі-Максі», «Міні-Максі», «Максі-Міні» або «Міні-Міні». Для розробки системи підконтрольних показників було використано такі методи дослідження, як логіко-теоретичне узагальнення, порівняльний аналіз, моделювання, формалізація, індукція та метод експертних оцінок. Запропоновані результати досліджень можуть бути використані заступниками з економічних питань, економістами або бухгалтерами-аналітиками, які займаються бюджетуванням або плануванням роботи підприємства. Використання системи підконтрольних показників у практичній діяльно-сті підприємств дорожнього господарства дозволить ув’язати бюджетування із процесом реалізації не тільки тактичних, але і стратегічних цілей підприємства, а та-кож стане джерелом релевантної інформації для прийняття управлінських рішень та передумовою стимулювання працівників на досягнення поставлених перед підприємством цілей.
СИСТЕМА ПОДКОНТРОЛЬНЫХ ПОКАЗАТЕЛЕЙ ПРЕДПРИЯТИЙ ДОРОЖНОГО ХОЗЯЙСТВА
SYSTEM OF CONTROLLED INDICATORS OF ROAD SECTOR ENTERPRISES
Keywords: бюджетування; підконтрольні показники; збалансована система показників; стратегія; формати основних бюджетів; бюджетирование; подконтрольные показатели; сбалансированная система показателей; стратегия; форматы основных бюджетов; budgeting; controlled indicators; balanced system of indicators; strategy; formats of master budgets; 625.76:658.15