Дослідження процесу генерації енергії під час коливань кузова автомобіля - Головань, Олександр Олегович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – процес генерації енергії під час коливань кузова автомобіля. Мета роботи – оцінка ефективності роботи рекуперативного амортизатора в підвісках транспортних засобах. Під час виконання кваліфікаційної роботи було досліджено процес генерації енергії на рекуперативних підвісках з різники конструкційними особливостями та проаналізовані математичні моделі доріг і підвісок з їх параметрами. Визначено конструкційні недоліки рекуперативних підвісок та розроблена запропонована конструкція. Розроблено математичні моделі вертикальних коливань чверть підвіски автомобіля, модель дорожнього профілю на основі білого шуму та визначено характеристику генератора. Побудовано імітаційну модель рекуперативної чверть підвіски автомобіля з подальшою верифікацією з використанням синусоїдального та випадкового профіля дороги. Продемонстровані результати моделювання рекуперованої енергії із заданими параметрами. Проведено оцінювання конкурентоспроможності п’яти автомобілів категорії М1 класу седан із стандартною підвіскою та прототипом рекуперативної підвіски. Результати кваліфікаційної роботи можуть бути використані при подальшому дослідженні та аналізу і використані в інших кваліфікаційних роботах, а також при проектуванні регенеративних амортизаторів, чи модернізації вже існуючих.
Keywords: транспортний засіб; підвіска; рекуперативний амортизатор