Інтеграція фінансового прогнозування та планування в систему стратегічного управління підприємством на засадах програмно-цільового підходу - Деділова, Т. В.; Осипова, С. К.; Кононенко, Я. В.; Dedilova, T.; Osipova, S.; Kononenko, Ya. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета. Обґрунтування ефективності застосування програмно-цільового підходу як базису стратегічного менеджменту в напрямах фінансового прогнозування та планування для підвищенні рівня фінансової стійкості підприємств, оптимізації використання ресурсів та адаптації бізнесу до змін ринкового середовища, зокрема в умовах кризових ситуацій. Методика дослідження. Дослідження має комплексний характер і поєднує теоретичні методи дослідження (аналіз, синтез, системний підхід) із прикладними (моделювання, узагальнення). Зокрема: метод аналізу і синтезу було застосовано для вивчення сутності програмно-цільового підходу, узагальнення підходів до фінансового планування і прогнозування, а також для порівняння стратегічного, довгострокового та поточного планів; системний підхід – для обґрунтування механізму інтеграції фінансових функцій у стратегічне управління; моделювання та узагальнення використано під час розробки графічної схеми механізму, що ілюструє взаємозв’язок прогнозування, планування та стратегічного управління. Результати. У результаті дослідження встановлено, що програмно-цільовий підхід широко застосовується в сучасному менеджменті, зокрема у стратегічному управлінні. Однак його ефективність також проявляється в операційній, фінансовій та маркетинговій сферах, особливо коли необхідно прискорити інтеграцію новітніх технологій, розробку інноваційних товарів і послуг або масштабування бізнесу. Такий підхід дозволяє оптимально розподіляти ресурси, формувати спеціалізовані команди та забезпечувати високу результативність реалізації ключових завдань. Доведено, що застосування програмно-цільового підходу сприяє оптимізації використання ресурсів, підвищенню гнучкості фінансового планування та забезпечує цілеспрямованість управлінських дій, особливо для підприємств малого та середнього бізнесу в умовах економічної нестабільності. Наукова новизна. Обґрунтовано механізм інтеграції фінансового прогнозування та планування в систему стратегічного управління підприємством на засадах програмно-цільового підходу. Запропонована схема відображає поетапний процес переходу від фінансового прогнозу до стратегічних управлінських рішень, враховуючи вплив зовнішнього та внутрішнього середовища. Практична значущість. Розроблена схема інтеграції може бути використана як методичний інструмент у практиці фінансового менеджменту підприємств малого та середнього бізнесу, а також в освітньому процесі при підготовці фахівців з економіки та управління.
Іntegration of financial forecasting and planning into the enterprise strategic management system based on the programmetargeted approach
Keywords: програмно-цільовий підхід; стратегічне управління; фінансове планування; фінансове прогнозування; мале та середнє підприємництво; стратегічні цілі; programme-targeted approach; strategic management; financial planning; financial forecasting; small and medium-sized enterprises; strategic goals; [005.21+658.14/.17]; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2025.34.83