Дослідження зміни продуктів зносу в моторній оливі при експлуатації автобуса Van Hool - Росподнюк, Максим Вадимович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об`єкт дослідження – процеси змінювання фізико-хімічних властивостей моторних олив автобусів. Мета роботи – оцінка властивостей моторних олив, що дозволяє підвищити ефективність використання автобусів за рахунок раціонального використання ресурсу моторних олив. Методи дослідження – лабораторні й експлуатаційні випробування із застосуванням апробованих методик, установлених відповідними ДСТУ. У кваліфікаційній роботі зроблено аналіз властивостей моторних олив, термінів зміни олив, методів контролю якості оливи і бракувальних показників олив, що працювали. Проведено аналіз кореляційного зв'язку показників якості олив. Отримані результати зміни в’язкості, густини та концентрації заліза у моторній оливі SAE 15W-40 при експлуатації автобуса Van Hool.
Keywords: аналіз методів; бракувальні показники; якість оливи; концентрація заліза; експеримент; автобус; експлуатація