Підвищення ефективності організації дорожнього руху на перехресті пр. Гагаріна – пр. Льва Ландау м. Харків - Нєсмєянов, Вадим Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об`єкт дослідження: процес дорожнього руху на перехресті пр. Гагаріна – пр. Льва Ландау. Предмет дослідження: схема організації дорожнього руху на перехресті. Мета роботи: підвищення ефективності організації і безпеки дорожнього руху на регульованому перехресті за рахунок зміни схеми пофазного роз`їзду. Метод дослідження: аналітичний, системного аналізу, натурні спостереження. Отримані результати: Запропоновано трифазне світлофорне регулювання з окремою фазою для лівоповоротних потоків з третього та четвертого підходів. Для виділення лівоповоротного потоку в окрему фазу необхідне розширення проїзної частини – з боку четвертого підходу на одну смугу руху шириною 3,5 м. Рекомендації щодо впровадження: запропонований варіант схеми організації дорожнього руху може бути використано при реконструкції перехрестя.
Keywords: дорожньо-транспортна пригода; інтенсивність транспортного потоку; затримки транспортних засобів; цикл світлофорного регулювання